فهرست مطالب

مجله تاریخ نگری و تاریخ نگاری
سال بیست و چهارم شماره 14 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر اغایلی، ابوالحسن فیاض انوش، مصطفی پیرمرادیان صفحات 5-30
    عدم وجود تصوری روشن از مفهوم «متن تاریخنگارانه»، نظریه پردازی و مفهوم سازی را در حوزه ی نظری تاریخ و شعبات آن، دچار صعوبت نموده است. این معضل همچنین، پژوهشگران حوزه ی تاریخ تاریخنگاری را در تشخیص و بررسی مصادیق متون تاریخگارانه، درگیر اشکال و تشتت کرده است.
    برای پاسخگویی بدین مشکل، این گونه فرض شد که گونه هایی از آثار مکتوب موجود است که بر سر تلقی آنان به عنوان متن تاریخنگارانه، اجماعی نامصرح وجود دارد. این آثار، «متون الگو» نامیده شدند. سپس کیفیت معیار حیث التفاتی در این متون، ملاک بررسی هویت منابع قرار گرفت. برخی مقتضیات تاریخی و همچنین آموزه های فلسفه علم، توجیه کننده ی به کارگیری معیار حیث التفاتی در این نقش می باشند. حیث التفاتی و کیفیت این معیار(مولفه) در متون الگو، بدین گونه است؛ حیث التفاتی، متناظر با ذهنیت محقق از مسئله و چگونگی معرفت بخشی بدان تلقی شد؛ مسئله ی مورخ، کشف چگونگی رخ دادن یک رویداد و پاسخ، تبیین و توجیه این مسئله، در بازنمایی رخداد، در قالب روایتی تاریخی تلقی گردید. کیفیت حیث التفاتی، در متونی همچون طبقات، اموال،خراج، سفرنامه، زندگینامه، انساب و مزارات، متفاوت از متون تاریخگارانه و نتیجتا هویت این آثار، ناهمسان با متون تاریخنگارانه ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: متن تاریخنگارانه، حیث التفاتی، متون الگو
  • هدیه تقوی، فاطمه جان احمدی صفحات 31-55
    ابن شبه نمیری بصری از مورخان قرن سوم هجری، با تدوین تاریخ المدینه المنوره، گامی مهم در رونق تاریخ نگاری محلی برداشت. هر چند که نویسنده متاثر از فضای فکری و عقیدتی عصر خود به تدوین تاریخ مدینه پرداخته، اما وی با دیدگاهی جامع نگر موضوعات مختلف تاریخی، فقهی، سیاسی و... را در کتاب خود مد نظر قرار داده که در کمتر منبع تاریخ محلی هم عصر او دیده می شود.
    این مقاله در صدد است، با رویکردی توصیفی- تحلیلی ، به واکاوی تاثیر متقابل نظام فکری و اسلوب در تاریخ نگاری ابن شبه در کتاب« تاریخ المدینه المنوره» بپردازد.
    به نظر می رسد، اسلوب تاریخ نگاری ابن شبه، متاثر از نظام فکری و توانمندی های تاریخی، ادبی و فقهی وی بوده، که توانسته اطلاعات مهمی در مورد تاریخ مدینه منوره ارائه دهد، و بسیاری از زوایای پنهان فرهنگی و اجتماعی این شهر در صدر اسلام را آشکار سازد.
    کلیدواژگان: بینش، روش، تاریخ نگاری، ابن شبه، تاریخ مدینه منوره
  • محمد سلماسی زاده صفحات 57-77
    «ماطه وس خان ملیک یانس» از ارامنه ایران ، در سال 1322 ه.ق کتابی را به نام «مملکت شمس طالع یا دولت ژاپون» تالیف کرد که نخستین تاریخ نگاری فارسی از کشور ژاپن است.نویسنده این کتاب تلاش کرده است علل و دلایل پیشرفت کشور ژاپن را تحلیل نماید و الگویی از پیشرفت را به ایرانیان ارایه کند.کار ماطه وس از جمله نخستین رویکردهای عقلانی در تاریخ نگاری پیشامشروطگی است که در مقاله حاضر مورد مطالعه قرار گرفته است.بدین منظور با استفاده از روش تحقیق تحلیلی - تبیینی کتاب «مملکت شمس طالع یا دولت ژاپون» به عنوان نخستین تاریخ نگاری فارسی از کشور ژاپن مورد نقد و بررسی قرار گرفته است. تمرکز نویسنده معطوف به تبیین جریان ترقی خواهانه ی این کشور، نتایج و آثار آن بوده است و فرضیه اصلی بهره مندی مولف کتاب فوق از تبیین های عقلانی است . گردآوری داده های اطلاعاتی بر اساس روش کتابخانه ایی انجام یافته است و مهم ترین نتایج بدست آمده نشانگر آن است که در این کتاب می توان نمونه هایی از گذار از توصیفات صرف به تبیین های عقلانی را مشاهده کرد.این رویکرد بویژه در تبیین جریان ترقی خواهی این کشور دیده می شود.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، تبیین های عقلانی، ترقی، ژاپن
  • محمد شورمیج صفحات 79-100
    اندیشه تاریخ نگاری در تواریخ رسمی و سلسله ای دوره صفویه،بر پایه ساختار سنتی پیشین و بر مبنای نگرش سلطان متدین و مروج شیعه ادامه یافت. شیوه تاریخ نگاری اسکندربیگ منشی نیز ادامه تاریخ نویسی سنتی عصر صفوی است اما در نگارش تاریخ خود دارای ویژگی و امتیازاتی است که او را از تاریخ نویسان سنتی عصرش متمایز کرده است. مساله اصلی پژوهش این است که آیا اسکندربیگ منشی در بیان حوادث گیلان در تاریخ عالم آرای عباسی از روش و بینش خاصی برخوردار است؟
    نتایج تحقیق نشان می دهد،اسکندربیگ منشی،در بیان تحولات گیلان عصر صفوی،از شیوه روشمند برخوردار بوده است.از لحاظ روش تاریخ نگاری،دارای سبکی روان و بی تکلف و متنی منسجم و پیوسته و از لحاظ فن تاریخ نویسی، دارای اهلیت لازم بوده است. او با وجود نگرش سلطنت گرایانه به سلطان صفوی و بینش نخبه گرایانه به دولتمردان آن، تاحدممکن در نقل روایات صداقت و دقت لازم داشته است.
    روش پژوهش در این تحقیق به صورت کتابخانه ای و به شکل تحلیلی و انتقادی در روش تاریخ نگاری است.
    کلیدواژگان: اسکندربیگ منشی، عالم آرای عباسی، حکومت صفویه، روش و بینش تاریخ نگاری، گیلان
  • مهدی هوشمند نهند، ناصر صدقی صفحات 101-116
    خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی در زمانه ای می زیست که ایران عرصه ورود و استقرار قبایل مغول و ترک و ایجاد دگرگونی ها و گسست های گسترده در ساختار و نظم سیاسی و اجتماعی جامعه ایرانی بود. وی به عنوان مهم ترین عضو قشر دیوانسالار در تشکیلات حکومتی ایلخانان، از جمله کسانی بود که در قالب اثر تاریخ نگاری جامع التواریخ کوشید ضمن تعریف مبانی تاریخی مشترک برای قبایل و طوایف مغول و ترک، آنها را با فرهنگ و ارزش های جامعه ایرانی پیوند زند. برای این منظور، وی با توجه به ساختار گروه-های موثر در حکومت و جامعه، بر اساس دو محور عمده روایات دینی و روایات اساطیری شروع به تاریخ نگاری کرده و با استناد به معرفت شفاهی این اقوام در هر دو محور در صدد تحکیم مبانی حکومتی و تمرکز قدرت از طریق اتحاد قبایل مغول و ترک برآمد. همچنان که تعریف مبانی مشروعیتی ربط دهنده برای نظام سیاسی ایلخانی در جامعه اسلامی تحت حکمرانی آنها از دیگر اهداف تاریخ نگاری رشیدالدین بود. تا بدین گونه از خلال تاریخ نگری خاص خود، ضمن نمودار ساختن زمینه های تاریخی وحدت قبایل مغول و ترک، پیوستگی-های آنها با جوامع اسلامی را در راه دسترسی به وحدت سیاسی و مذهبی در عصر غازان خان که از اهداف حکومت بود، نشان دهد. وی متناسب با چنین اهدافی و جایگاه مخاطبان تاریخ-نگاری خود که ایلخانان و سران قبایل ترک و مغول و اعضای تاثیرگذار آنها بود، اثر خود را بر خلاف مورخانی چون جوینی و وصاف، بر اساسروایات شفاهی و با زبانی ساده و بی تکلف بیان کرد
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، خواجه رشیدالدین، مغولان، ترکان، وحدت قومی
  • زهره علیزاده، زهرا علیزاده بیرجندی صفحات 117-147
    خوابنامه های عصر قاجاریه یکی از منابع غیر تاریخنگارانه اند که در آشنایی با زمینه ها و بستر های فکری شکل گیری انقلاب مشروطه جایگاه ویژه ای دارند. شماری از روشنفکران عصر قاجار با رویکرد به قالب نوشتاری خوابنامه به طرح افکار نوخواهانه و ایده های انتقادی شان پرداختند. این اندیشه گران بنابر ملاحظات سیاسی، محدودیت ها و اقتضائات زمانه، خوابنامه را قالب مناسبی برای به چالش کشیدن نظم موجود و تبیین نظرات اصلاحی و نوگرایانه خویش یافته اند. در مقاله حاضر ضمن تحلیل محتوای خوابنامه های مسالک المحسنین اثر طالبوف، سیاحتنامه ی ابراهیم بیگ از زین العابدین مراغه ای، یک کلمه ی مستشار الدوله ی تبریزی، رساله ی رویای عجیبه و مشاهد غریبه از عبدالجواد نیشابوری، مجلس آسمانی از عبدالرحیم الهی و رویای صادقه از محمدحسن تاجر کاشانی ،نقش آن ها در بیداری اذهان و تکوین زمینه های فکری انقلاب مشروطه با روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی و ارزیابی قرار داده است. یافته های مقاله ی حاضر نشان می دهد این آثار در شکل گیری تبیین فکری مشروطیت و طرح مضامینی چون قانون خواهی، وطن پرسی، آزادی، حقوق زنان، تاسیس مجلس، خرافه-ستیزی، به چالش کشیدن نظم سیاسی موجود، استبداد ستیزی و... نقش مهمی ایفا کرده اند. اهمیت این نقش با در نظر گرفتن موانع سیاسی، سنتی و مذهبی مشروطه خواهان با آن بودند آشکار می کرد.
    کلیدواژگان: خوابنامه ها، انقلاب مشروطیت، طالبوف، مستشارالدوله، زین العابدین مراغه ای، عبد الرحیم الهی قرجه داغی اهری
  • ذکرالله محمدی، مسعود آدینه وند صفحات 149-179
    حمدالله مستوفی قزوینی از مورخان و رجال دیوانی عصر ایلخانان بوده که با اثرپذیری از پیشینیان و نیز تاثر از روزگار خود، به نگارش آثاری در حوزه های تاریخ، شعر و جغرافیا روی آورده است. بینش مستوفی، ترکیبی از عقل گرایی و مشیت باوری، و روش او نیز متاثر از معرفت شناسی اش به تاریخ، آمیزه ای از شیوه انتقادی و روایی با ساده نویسی و تکیه بر استناد هاست. در پژوهش حاضر، فرض بر آن است که مستوفی به عنوان مسلمانی متدین بر خلاف بسیاری از مورخان معاصر و قبل از خودش، ضمن اثرپذیری از نگاه سنتی، مولفه های نقد و سنجش روایات و نگاه منطقی را در آثار خود منعکس کرده است. هدف از مقاله پیش روی، آن است که با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی، رابطه میان بینش مستوفی با سبک تاریخ نگاری و تاریخ نگری او روشن و به این پرسش، پاسخ داده شود که بینش تاریخی مستوفی بر تاریخ نگاری او چه اثری گذاشته است. یافته های پژوهش نشان می دهند نظام فکری این مورخ دیوانی، مبتنی بر دو رویکرد روایی و انتقادی، و نگاه مشیت باورانه بوده و او ضمن سلطنت گرایی و دفاع از ایلخانان ایرانی، اطلاعات فراوانی را درباره اوضاع نابسامان سیاسی، مذهبی، اجتماعی و اقتصادی ایران در دوران مغولان و ایلخانان ثبت کرده است.
    کلیدواژگان: حمدالله مستوفی، ایلخانان، تاریخ نگاری، تاریخ نگری، عقل گرایی، مشیت گرایی
|
  • Amir Aghayali Abolhasan Fayaz Anosh, Mostafa Pirmoradian Pages 5-30
    absence of a clear idea of the concept of "historiographical text", has difficulty with theorizing and conceptualization in the theoretical field of history and its subsidiaries. This problem also has involved researchers of the history of historiography in difficulty and confusion in the detection and investigation of instances of historiographical texts.
    To address this problem, it is assumed there are types of written works that are considered as historiographical texts, based on an unstated consensus. These works were named "model texts". Afterwards, The quality of intentionality in these texts , was considered as a criterion for evaluation of these written work's identity. Some historical circumstances as well as the teachings of the philosophy of science, are justifying the application of the intentionality criteria in this role. This is Intentionality and quality of this criteria (components) in the model text; Intentionality, was considered corresponding to the researcher mentality of the problem and how to resolve it. Historiographer's problem, was considered as discovering how to occur an event and representation of the event in a historical narrative, treated as answer, explanation and justification of the problem. Quality of intentionality of texts such as Tabaghat, Amval,KHaraj, biography, genealogy and Mazar are different from historiographical texts and thus the identity of these works, were evaluated heterogeneous with historiographical texts.
    Keywords: historiographical text, Intentionality, model texts
  • Hedieh Taghavi, Fateme Janahmadi Pages 31-55
  • Pages 57-77
    The main issue of this research is the rationale's approach of the Iranian historiography before the MASHROOTIYAT. Therefore, by using the analytical – explanation method the historiography of Matavoos Malikyans was reviewed. Author focused on the explanation of the progressive movement, and its results in Japan history. The main hypothesis is that the Matavoos Malikyans has used the rational explanation in his historiography and in his book: MAMLEKATE SHAMSE TALE YA DOLATE JAPOON. Data collection is based on a library's methods. The main results indicate that the Matavoos Malikyans historiography by using the rational explanation has passed the descriptive historiography. He criticized the progressive movement of his time. His criticism is based on three pillars: rationality, the reasons for Japonicas progress, and the Causes of Iranian decline. The all kind of rational explanation can be seen on his historiography.. He mapped a national model for Iranians progressive. In this model, social crises of modernism is controlled and dominated by the West is confronted. According to the Matavoos Malikyans the Westerners countries are trying to promote their own cultural patterns, and that pillaged the material and spiritual resources of the East countries. He has tried to provide a national model for developing in Iran. The main benefit of this study is that raises the history as applications science and as an important knowledge in the issues related to development.
    Keywords: historiography, Rational explanations, Progress, Japan
  • Mohammad Shoormeij Pages 79-100
    Historiography thought in the historiography the Safavid dynasty and official was continued based on old traditional structure and based on the attitude of the pious king and Shiah promoters. The method of historiography Eskandar Bayg Monshi was continued traditional historian under the Safavid .But in writing his history of features and privileges that distinguish him from his time in traditional historians.
    that is main question research, whether Eskandar Bayg Monshi in the events expression Guillan had been special method and insight?
    The research results show that, Eskandar Bayg Monshi the method has been systematic in expression transitions Guilan under the Safavid. In terms of historiography, with a smooth style and No difficulty and text coherent and continuous and historian of technology was required the capacity. Despite his attitude monarchy to Safavid king And the elitist attitude of statesmen Safavid,have possibility required the quoted many traditions of honesty and accuracy .
    The method used in this research , library and in the form of analytical and critical in the historiography.
    Keywords: Eskandar Bayg Monshi, Tarikh, e Alamara, ye Abbas, Safavid rule, method, insight historiography, Guilan
  • Pages 101-116
    Khajeh Rashidaddin Fazlollah Hamedani lived at a time that Mongolian and Turkish tribes attacked Iran and inhabited there, and created widespread changes and dissociations in political and social structures and orders of Iran society. He as a most important member of the Ilkhanid's state bureaucracy, who tried to define common historical bases for Mongolian and Turkish tribes and connected them with culture and values of the Iranian society by writing the Jame-altavarikh as a general historiographical work. For this purpose, he began to history- writing with regard to structure of effective groups in state and community and on the bases of religious and mythological narratives and he attempted to consolidate the foundation of the state and centralization of power through association of Mongolian and Turkish tribes according to oral knowledge of them in both axes. Likewise he aimed to define the principles of legitimacy for the Ilkhanids political system in the Islamic society that ruled by them. According to this purposes and also regarding to status of own historiography audiences including the Ilkhanids and leaders and members of the Mongolian and Turkish tribes and effective members of them, Khajeh on the contrary other historians such as Juwaini and Vassaf, writes his historical work based on the oral narratives and with a simplistic language.
    Keywords: historiography, Khajeh Rashidaddin Fazlollah, Mongolians, Turkish
  • Zohre Alizade, Zohra Alizadehbirjandi Pages 117-147
    Dream letters of Ghajareie period is one of the non-historiographical source that has a special place in familiarity with fields and intellectual contexts of formation of Constitution Revolution. Numbers of Intellectuals of Ghajareie period began to project novel thoughts and critical ideas. By considering political considerations, limitations, and time requirements, these thinkers have found dream letters as a suitable format to challenge the existing order and explain the corrective comments. Present article analyzes the content of Masalek Almohsenin’s dream letters by Talbof Tabrizi, Ebrahim Beig’s itinerary by Zeinolabedin Maraghei, one word by Mostasharodolleh Tabrizi, dissertation of parliament by Abdolrahim Gharjedaghi Ahari and also evaluates the role of them in awakening minds and developing intellectual fields of constitution revolution by descriptive- analytical method. Findings of present article indicates that these works have had an important role in the formation of intellectual explanation of constitution and presentation of contents like demanding for ruling of law, patriotism, freedom, women's rights, establishment of parliament, anti-superstition, challenging the existing political discipline, anti-tyranny and so on. The importance of this role is revealed by considering political, traditional and religious barriers of constitutionalists.
    Keywords: Dream letters, Constitution Revolution, Talbof, Mostasharodolleh, Zeinolabedin Maraghei
  • Zekrollah Mohammadi, Masoud Adinehvand Pages 149-179
    Hamdollah Mustawfi Qazvini was one of the historians and scholars of Ilkhanids period who, under the influence of his predecessors and influenced by his time, embarked on writing books on history, poetry, and geography. Mustawfi's insight was a combination of rationalism and fatalism and his method, also influenced by his knowledge of history, is a blend of critical method and narrative relying on simple rhetoric and citations. It is assumed that Mustawfi as a pious Muslim unlike many of his contemporary historians and predecessors, while influenced by the traditional viewpoint, has reflected indices of criticism and logical look in his works. The aim of this research is to, based on a descriptive-analytical method, shed light on the relation between his insight and attitude on the methodology of historiography and attitude toward history and tries to respond to the question that how has Mustawfi's attitude and insight influenced his historiography? Data of the article show that this historian's system of thought and ideas had been based on the two narrational and critical approaches and his fatalistic views. While being pro-monarchy and defending Iranian Ilkhanids, he has recorded a lot of information from the chaotic political, religious, social and economical situation of Iran during Mongols and Ilkhanidsperiod.
    Keywords: Hamdollah Mustawfi, Ilkhanids, historiography, Historicizing, Rationalism, Providence